KUNSTPROJEKTER 

Her på siden vises et udpluk af de mange kunstprojekter, som Kunstrådet siden sin oprettelse i 2012 har været involveret i. 

 

KUNST- OG HISTORIELUND 

I sommeren 2024 blev en kunst- og historielund i Hørning indviet. Den markerer Vikingen fra Fregerslevs sidste hvilested og rummer formidling og kunstelementer skabt at kunstner og stenhugger Laila Vestergaard. I 2026 leverer hun videre et monument i granit med kunstnerisk fortolkning af historien. Projektet er udviklet i et samarbejde mellem Museum Skanderborg, Skanderborg Kommune og Kunstråd Skanderborg. 

 

Læs mere

DEN HELLIGE DAL 

Fra i jernalderen at være en stor sø har offersøen i Illerup Ådal ændret sig til et eng- og moseområde med en mindre sø i nutiden. Kunstner Lars Waldemar ville med sit kunstprojekt som led i STEDKENDT’s formidling af Illerup Ådals historie illustrere, hvor stor søen var for 1800 år siden, og han bragte derved landskabet i spil på en ny måde. 

 

Læs mere

 

​Lars Waldemar "Tidsspejling" (2023)

KUNSTLABORATORIUM - PERRON 1

Efter Det kulturhistoriske Museum Skanderborg flyttede ind i byens gamle postbygninger på Skanderborg Station, inviteredes kunstnere ind til at lave kunst, der forholdt sig særligt til stedets rum og arkitektur i det nye projekt Kunstlaboratorium – Perron 1 i 2021. De deltagende kunstnere var Katja Bjørn, Claus Ejner, Lisbeth Tingholm, Thomas Andersson og Steen Rasmussen

 

Katja Bjørn "Tirsdage - The Promising Gods" (2021)

 

KUNSTLABORATORIUM DEL 2

Bring Art - Art To-Go

 

I projektet var ønsket også at undersøge muligheden for at udvikle kunst inden for koncepterne 'Art To-Go' og 'Bring Art'. Her inviterede Kunstrådet kunstnerne Kamilla JørgensenClaus Ejner og Louis André Jørgensen.

 

Kamilla Jørgensen "I lommen på Skanderborg" (2021)

KUNST I DET OFFENTLIGE RUM

I samarbejde med Museum Skanderborg og Skanderborg Kommune har Kunstråd Skanderborg været med til at udarbejde et kort over alle de skulpturer og monumenter, der findes i det offentlige rum i Skanderborg Kommune.

 

Se kortet

 

Ginette Wien "Fablernes Port" (2006)

 

TILSKUD TIL KUNSTBØGER

Kunstråd Skanderborg har bidraget med tilskud til oprettelsen af bogen ”Da guldalderen kom til Søhøjlandet – Vilhelm Kyhn og andre landskabsmalere på Himmelbjergegnen”. I bogen fortæller tidligere museumsinspektør ved Museum Skanderborg, Henrik Bredmose Simonsen, historien om malernes opdagelse af det midtjyske Søhøjland og den relativt ukendte kunstnerkoloni i Ry.

 

Læs mere 

 

KUNSTPAUSE - PERRON 1

Til udstillingen 'Kunstpause' på Perron 1 i Skanderborg 2020 vistes værker af kunstnerne Anne-Marie Pedersen, Noelia Mora Solves og Inge Ørntoft. Udstillingen blev kombineret med en mindre kulturhistorisk udstilling, Menneskeaftryk, der talte ind i de udstillede kunstværker. 

 

 

TIDENS SPOR 

I forbindelse med STEDKENDTS projekt i 2018 om fundet af Vikingen fra Fregerslev udpegede Kunstrådet kunstner Kate Skjerning og keramiker Mette Maya Gregersen til at præsentere værker inspireret af den unikke historie. 

 

Læs mere

 

Mette Maya Gregersen "Two Billboards Outside Hørning" (2018) 

 

OMPLACERING AF KUNST

Kunstråd Skanderborg gennemgik i 2018 en mappe med værker af den afdøde lokale kunstner Margit Petersen. I den forbindelse blev 27 grafiske værker valgt ud og udstillet i Kulturhuset. De valgte værker var alle trykt i den grafiske teknik, som Margit Petersen tilegnede sig på Hayters værksted og er nonfigurative, inspireret af tidens strømninger inden for konstruktiv kunst og op art

 

Værker af Margit Pedersen

FOTOSTATER 

I 2018 pegede Kunstrådet på kunstner Morten Barker til at udsmykke de hvide vægge på Skanderborg Fælled med sin fotokunst. Barkers fotostater blev produceret hen over et år, for at indfange alle årstiderne og disses forandringer af landskabets udtryk. Resultatet blev 40 fotostater i alle årstidernes farver.

 

Morten Barker "Imellem landskab, by & tid"  (2019)

LYS OG STILHED

Værket "Cirklen" blev skabt af billedkunstner Hanne Matthiesen i forbindelse med STEKDKENDTS projekt på Øm Kloster i 2017. Værket var inspireret af munkenes klosterliv, som en lang gentagelse - et symbol på cyklus samt døgnets og årets gang. 

 

Læs mere 

 

Hanne Matthiesen "Cirklen" (2017)

ØM KLOSTER GENOPSTÅR 

Til STEDKENDTS projekt på Øm Kloster, opførte kunstner Olivier Grossetête et over 17 meter højt kunstværk i en kunstnerisk fortolkning af den tidligere klostergavl. Majestætisk tronede gavlen over de gamle ruiner af den klosterkirke, som engang var en af Jyllands mægtigste.

 

Læs mere

 

Olivier Grossetête "Rebuilding Øm Abbey" (2017)

MY HOME GROUND 

I 2016 rykkede STEDKENDT-projektet ud til et parcelhuskvarter i Skovby Nygaard for at formidle de arkæologiske fund af spor, som Museum Skanderborg havde fundet af flere store gårde fra velhavende indbyggere i den germanske jernalder.  Projektet inviterede Morten Barker, Michael Bredtved  og kunstnerduoen HUMAN SITES sohn+Isaksen til at skabe kunstværker til stedet.

 

Læs mere 

 

Michael Bredtved "Skeleton House Project(2016)

BYGNINGSINTEGRERET KUNST  

I forbindelse med åbningen af Skanderborg Fælled udpegede Kunstrådet kunstneren Vibeke Tøjner til at skabe to bygningsintegrerede værker. "Ved Søen" er et 2 x 32 meter stort glasmaleri, som adskiller foyeren og dobbelthallen på smuk vis. 

 

Vibeke Tøjner "Ved Søen" (2016)

KUNST I BYGGERI

Det andet værk skabt fra Vibeke Tøjners hånd til udsmykningen af Skanderborg Fælled er videoværket "SIV". 

 

Vibeke Tøjner "SIV" (2016)

REGISTRERING AF KUNST

Da Skanderborg Kommune i 2016 flyttede til Skanderborg Fælled, stod Kunstråd Skanderborg for at registrere alt kunst og visuelt materiale/artefakter og derefter udforme kunstfaglige vurderinger og anbefalinger med henblik på omplacering og eventuelt afhændelse af værkerne.

 

UDSMYKNING 

Kunstrådet anbefalede i forbindelse med indflytningen på Skanderborg Fælled, at Kommunen kunne erhverve sig nyindkøbt kunst til udsmykning på stedet. Kunstrådet pegede bl.a. på kunstner Inka Sigel, der leverede et værk til vielseslokalet.

 

Inka Sigel "HERKUNFT" (2017)

 

KUNST OG KNOGLER 

På søbredden ved Alken Enge skabte kunstner Jørgen Hansen sammen med en flok internationale og lokale hjælpere en stor brændingsskulptur af ler i 2014. Kunstprojektet var et led i det første STEDKENDT-projekt, hvor Kunstrådet er én af flere samarbejdspartnere.

 

Læs mere

 

Jørgen Hansen "Ring of Bones" (2014)

KUNST PÅ TORVET 

I 2014 udførte billedkunstner Inge Ørntoft sammen med elever fra Ry højskole, et maleri på afdækningen af Eva Kocks skulptur på Kulturhustorvet i Skanderborg henover fire dage. Kunstråd Skanderborg stod bag projektet, og værket prydede torvet henover sommeren, indtil ombygningen af Kulturhuset var færdig.

SKULPTURELLE BÆNKE 

Kulturforeningen H.S.F. og Kunstråd Skanderborg præsenterede i 2013 resultatet af et spændende kunst- og samskabelsesprojekt i Hertha – Herskind. Fire skulpturelle bænke til området blev skabt af beboerne i Hertha levefælleskab i samarbejde med kunstner Søren Lyngbye

 

Søren Lyngbye "Skulpturelle bænke" (2013)

SHOPAMOK 

I 2013 præsenterede Kunstråd Skanderborg sit næste spændende kunstprojekt – denne gang i samarbejde med Ry City. Fire billedkunstnere (Steffen Tast , Dorthe Bøtker, Birgitte Kristensen og Bjørn Kromann Andersen) blev inviteret til at udstille i butikker, der stod tomme. Kortvarigt fyldtes disse butikker med farver, former og liv, og i 14 dage kunne forbipasserende møde kunstværkerne gennem butiksvinduerne og opleve forskellige visuelle udtryk.

 

Birgitte Kristensen  "ALT ER GODT" (2013)

SKOVAMOK 

SKOVAMOK var Kunstråd Skanderborgs første projekt afviklet tilbage i 2012. Projektet var en landart-workshop, hvor kunstner Ole Lindquist i samarbejde med deltagerne udformede et skulturelt kunstværk med skovens grene som råmateriale.

 

Ole Lindquist (2012)